Vachtverzorging

Een labradoodle heeft een prachtige vacht, maar om deze mooi te houden moet je het wel goed onderhouden. Wekelijks borstelen is een must. De eerste maanden gaat dit nog heel makkelijk omdat de puppyvacht nog dun en heel zacht is, maar juist deze periode moet je gebruiken om je pup te laten wennen aan het borstelen.

Kies een borstel met een zachte en een hardere kant en borstel elke week om te wennen. Ook op de moeilijk bereikbare en gevoelige plekjes, zoals oksels en buik. Vergeet de oren, voetzooltjes en het kopje niet aan te raken. Open ook af en toe het bekje, zodat hij/zij hieraan went en maak haar oogjes goed schoon. Ondersteun altijd de staart als je deze borstelt.

Borstelen

Als je pup het borstelen niet zo fijn vindt, stop dan niet direct na een zielig piepje of grommetje. Ga juist even door, maar kies voor een meer plezierige plek, zoals de rug, om toch succesvol deze borstelbeurt te eindigen. Zou je wel stoppen na een seintje van je pup dat hij/zij er geen zin meer in heeft, dan ziet de pup dit als een succesje en zal hij/zij dit de volgende keer weer proberen om zo van het borstelen af te komen.

Rond een maand of tien wisselt de pup van vacht. Langzaam maar zeker wordt de vacht voller. Juist in deze periode is de vacht zeer gevoelig voor klitten. Borstel goed en zorg ervoor dat je niet alleen de bovenste laag aanraakt, maar goed tot op de huid laagje voor laagje alle haren meenemen.

Knippen

De haren van labradoodles blijven groeien, waardoor je regelmatig de vacht moet (laten) knippen. Alle haren die voor de ogen hangen kun je voorzichtig weg knippen. Rond zes/zeven maanden zijn ze toe aan hun eerste echte knipbeurt. Hiervoor kun je terecht bij een trimsalon. Overleg goed met je trimster wat je wel en wat je niet wilt, let erop dat je hond niet kortgeschoren of tot een poedel omgetoverd wordt!

Schaf zelf ook een goede schaar aan (met ronde kop), zodat je tussendoor de haren onder de voetzooltjes en rondom de ogen kunt bijknippen. Knip ook gerust een klit weg, als je die tegenkomt tijdens het borstelen. Meestal zie je daar niets van, labradoodles hebben een prachtige volle vacht. Trek niet aan de haren als je ze weg knipt, want dan trek je de huid mee en vergroot je de kans dat je je hond bezeert.

Zelf doen

Nog veel fijner dan een trimsalon is dat je zelf de vacht knipt, dit is makkelijk te leren.

Zelf knippen is zoveel minder stressvol dan een trimsalon en natuurlijk ook een stuk goedkoper. Geloof me, het is echt leuk om het zelf te doen.

Daarnaast zijn er ook doodle trimsters die bij je thuis de doodle komen knippen.

Een waterblazer is onmisbaar om de doodlevacht mooi, droog en stofvrij te houden. Even een investering, maar je zult er heel blij mee zijn.

Na het borstelen altijd de vacht een beetje met je handen nat maken, zodat de poriën van de haren sluiten en de vacht niet gaat pluizen. Je kunt hiervoor ook een plantenspuit gebruiken.

Om de vacht langer klitvrij te houden kun je wat druppeltjes kristalolie door de vacht wrijven. Je kunt ook na afloop van het borstelen wat GLiss Kur nr. 19 op de vacht spuiten. Het houdt de vacht mooi glanzend.

Je mag je pup af en toe wassen, ik gebruik hiervoor de shampoo Jean Peau.