Een pupje in huis

De eerste week bij jullie is het belangrijk dat jullie vooral aan elkaar wennen, een band opbouwen. De belangrijkste aandachtspunten voor de eerste weken zijn:

  • Hechting, geniet van elkaar
  • Socialiseren
  • Structuur, wees duidelijk
  • Rust(in een puppy ren of bench)
  • Zindelijk worden
  • Lopen aan de lijn
  • Zelfvertrouwen opbouwen
  • Commando’s leren

De eerste dagen

De eerste dagen kan het helpen om overdag je pup niet te veel te laten slapen, zodat deze lekker moe is en wat makkelijker de moeilijke eerste ‘’zonder-broertjes-en-zusjesnachten’’ doorkomt. Zorg er echter wel voor dat je pup niet overprikkeld wordt, dus hoe verleidelijk ook: Laat niet te veel nieuwe mensen meteen langskomen.

Het is belangrijk dat je pup weet wie de nieuwe baasjes zijn. Er moet één persoon (of meerdere personen uit het gezin) zijn waaraan de pup zich kan hechten. Als je net een pup in huis hebt is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een band met je pup opbouwt en dat zij zich veilig bij je voelt.

De eerste dagen is veel samen knuffelen, wandelen en spelen dan ook erg belangrijk. Laat je hond de eerste dagen niet alleen en bouw het alleen zijn daarna heel langzaam op.

Opvoeden

Houd er rekening meet dat het opvoeden van een pup veel tijd kost, dus dat je de eerste periode niet te veel dingen buitenshuis plant. Zorg ervoor dat je er bent voor je pup. Deze moet nog veel leren, alles is nieuw en spannend.

Het is voor je pup een grote stap om zonder moeder en broertjes en zusjes in een nieuwe omgeving de weg te vinden. Jij speelt hierin een hele belangrijke rol en je zult je pup echt wegwijs moeten maken. De eerste maanden van de hond zijn immers heel bepalend voor de rest van zijn/haar leven.

Veilige plek

Biedt je hond een veilige, gestructureerde leefomgeving. Geef haar een vaste plek in huis waar zij rustig kan liggen en toch goed om zich heen kan kijken.

Ga regelmatig met haar naar die plek en beloon haar met een lekker hondensnoepje.

Ook rust is belangrijk voor honden. Zeker pups hebben de neiging om te blijven spelen en rondrennen, hoewel ze ongeveer 15 uur slaap per dag nodig hebben. Zorg ervoor dat je hond voldoende rust krijgt om alle indrukken te verwerken. Bij pups tot een maand of zes/zeven is het ideaal om met een puppy ren (of bench) te werken.

Ga ’s morgens een stukje met je hondje lopen, daarna is het tijd om even te spelen, knuffelen, trainen dan eten en uitrusten in de puppy ren. De duur van wandelen, spelen en in de puppy ren bouw je langzaam op/af.