Mentale uitdaging

Mentale uitdaging is onmisbaar. Speel dagelijks zoekspelletjes met je pup. Verstop bijvoorbeeld zijn/haar brokjes onder een plastic bekertje of onder doekjes. Er zijn ook spelletjes en snuffelmatten te koop waarmee je je pup kunt uitdagen (kong/puzzels).

Leren

Tijdens de bezoekjes aan ons heb je de mogelijkheid om een aantal van deze producten te bekijken.

Leer je pup minimaal de basiscommando’s zoals zit, af, blijf en hier. Vul deze aan met nog ontelbaar mogelijke trucjes. De pup moet zijn/haar hersens gebruiken en dat is vermoeiend.

Als je merkt dat je pup zich niet meer kan concentreren dan is het tijd om te stoppen en ga je later weer verder. Beter drie keer per dag tien minuutjes oefenen dan één keer een half uur. Sluit altijd positief af! Blijf alle commando’s regelmatig herhalen.

Vraag ook elke keer, voordat je de pup beloont met iets, een commando uit te voeren. Laat je pup dus zitten voordat je naar buiten gaat, vraag een poot voordat hij/zij het snoepje krijgt en laat hem/haar gaan liggen in de mand voor het eten.

Het is natuurlijk ook leuk en nuttig om samen op puppycursus te gaan. Na de basiscursus zijn er meerdere mogelijke vervolgcursussen.

Nieuwe indrukken

Omdat puppy’s nog niet veel mogen lopen kun je ze ook al dragend de wereld laten verkennen. Neem de pup op je arm mee en laat hem/haar kennis maken met de voertuigen, mens en dier. Ook een autoritje hoort erbij.

Nieuwe omgevingen en nieuwe situaties zijn heel belangrijk voor de hond. Al die indrukken zijn vermoeiend voor je pup, dus zal hij/zij na afloop tevreden in de mand liggen.

De socialisatie is juist de eerste paar maanden het allerbelangrijkste. Je pup zal beter in balans zijn als hij/ zij zelfvertrouwen heeft.

Dat zelfvertrouwen bouw je voornamelijk in de eerste maanden van zijn/haar leven op. Voor de socialisatie is het heel goed om ‘’spannende’’ dingen te doen met je pup. Denk hierbij aan:

  • Een ritje met de bus, trein of auto, lopen langs een drukke weg, schoolplein en speeltuin.
  • Meenemen naar de markt, terrasje of de winkel (Intratuin en Hornbach zijn diervriendelijk).
  • Maak alle voorkomende geluiden, stofzuiger, deurbel, kinderspeelgoed enz.
  • Zet geluiden op met YouTube of Spotify, zoals onweer, vuurwerk en hondengeblaf.