Fysieke uitdaging

Zorg dat je hond elke dag genoeg indrukken op doet, zodat hij/zij de energie kwijtraakt en daardoor een brave en tevreden hond is. Daag je hond elke dag zowel fysiek als mentaal uit.

Probleemgedrag bij honden wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door te weinig uitdaging. Maar bedenk wel: als de pup oververmoeid raakt, kan hij/zij vervelend of druk worden. Geef de pup dus zeker ook zijn/haar rustmomenten.

Wandelingen

Fysieke uitdagingen zijn meestal wandelingen. Loop niet elke dag hetzelfde rondje, maar wissel het bos, de weilanden, de markt, het schoolplein enz. af.

Laat je hond wennen aan het drukke verkeer, grote mensenmassa’s, verschillende ondergronden en verschillende geluiden. Hier wordt hij/zij een zelfverzekerde hond van.

Geef je hond tijdens elke wandeling ergens de gelegenheid om te snuffelen. De neus is voor de hond het belangrijkste zintuig. Kies bijvoorbeeld de grasvelden uit om te snuffelen en de stoep om te volgen.

Aan de lijn

Het is belangrijk dat honden leren volgen aan de lijn. Dat vergt veel geduld. Veel honden trekken aan de lijn uit enthousiasme en trekken hun baasje bijna vooruit.

Oefen veel met het lopen aan de lijn, waarbij je probeert nooit de hond je vooruit te laten trekken. Als er spanning op de lijn staat stop je direct met lopen. Zodra de hond weer naar je toe komt, ga je verder met de wandeling.

De hond merkt dat trekken aan de lijn niet werkt en uiteindelijk zal hij/zij steeds beter met je mee gaan lopen. Ook wisselen van richting zorgt ervoor dat je hond op je moet letten.

Opbouwen

Bouw de duur van de wandelingen wel rustig op, de gewrichten van een jonge hond kunnen nog niet zoveel hebben. Als je langer weg wilt, dan kun je de pup een stukje dragen. Hij/zij doet dan toch al die nieuwe indrukken op, maar haar gewrichten worden niet belast.

Natuurlijk wil je pup ook graag af en toe flink kunnen rennen en spelen. De tuin is daar zeer geschikt voor, maar losloopgebieden zijn natuurlijk veel interessanter.

Dit is omdat daar de geurtjes van andere honden te vinden zijn. In de losloopgebieden kun je ook meteen oefenen dat ze bij je in de buurt moet blijven.

Let erop dat je pup binnen niet te veel uitglijdt over de gladde vloer, ook dit is slecht voor de gewrichten. Het uitglijden kun je voorkomen door tijdelijk een mat met antislip neer te leggen,

bijvoorbeeld een ‘’vetbed’’ (online te koop bij witjesverzendhuis) of een stuk tapijt (van Kwantum) en door de haren onder haar voetzooltjes kort te houden.